środa, 7 grudnia 2011

Xωριάτικη σαλάτα (Sałatka Grecka)

SAŁATKA GRECKA


Xωριάτικη σαλάτα (horiatiki salata) – sałatka wiejska, jest tradycyjna letnią sałatka grecką. Grecy przyrządzają swoja ulubioną sałatkę z pomidorów, ogórka, zielonej papryki, czerwonej cebuli, sera feta w plastrze lub kawałkach oraz oliwek Kalamata (dużych, mięsistych czarnych oliwek uprawianych głownie w mieście Kalamata). Sałatka doprawiona jest solą, pieprzem, suszonym oregano i oliwą z oliwek. 



Prawdziwa sałatka grecka - na leżaku, w plastiku ale jaka pyszna!!

Niestety, sałatka grecka, jaką znamy z polskich restauracji ma niewiele wspólnego z tradycyjna Xωριάτικη σαλάτα. A to dlatego, że nie możliwe jest odtworzenie greckich potraw po za Grecją, ze względu na brak niepowtarzalnych składników, które zmieniają całkowicie smak. Powstały więc niezliczone wersje sałatek próbujące naśladować grecką wiejska sałatkę.

Dlatego tez, żeby spróbować prawdziwej sałatki trzeba się wybrać do Grecji. Zanim jednak nadejdą wakacje, polecam spolszczoną wersję greckiej sałatki. Smacznego!




Składniki:

*      Pomidory koktajlowe
*         Zielone oliwki bez pestek
*      Sałata lodowa
*         Ogórek szklarniowy
*         Czerwona cebula
*  Ser Feta (wg mnie najlepszy jest ser Favita, pomimo, że to nie prawdziwa Feta)
*    Ocet winny i oliwa z oliwek
*   Sól,  pieprz i suszone oregano

Pomidory i oliwki przekroić na połówki, ogórek (nieobrany) pokroić w cienką kostkę, a cebulę w półkrążki. Sałatę podrzeć na małe kawałki, następnie pokroić ser w kostkę.

Do szklanki wlać trzy łyżki octu i dwie łyżki oliwy, dosypać szczyptę soli i łyżeczkę pieprzu. Wszystko dobrze wymieszać i polać sałatkę. Wsypać ok 2-3 łyżki oregano i wszystkie składniki dokładnie wymieszać do równomiernego rozprowadzenia sosu.

Serwować od razu po przygotowaniu. Wspaniałym uzupełnieniem sałatki jest świeży, chrupiący chlebek własnej roboty.  Najlepsze przepisy na pyszne pieczywo już niedługo zamieści Aga Szparaga :)

1 komentarz: