niedziela, 6 maja 2012

Papryki nadziane polentą


Szybkie i lekkostrawne danie. Nie wymaga duzej ilosci skladnikow, w zasadzie można nadziewać czymbadź – tym razem nadzienie mięsne z polentą:

Skladniki:

4 papryki – im wieksze tym więcej sie zmiesci
200g mięsa mielonego
1 cukinia
2 pomidory swieże lub puszkowane
Około poł szklanki polenty
Czosnek
Parmesan
Rukola
Oliwa z oliwek / balsamico
Orzeszki pini

Mięso, cukinię i pomidory podsmażamy chwilę na małym ogniu. Dodajemy polentę. Poleta uwielbia wode więc należy bardzo uwazać żeby się zaprzyjaźnila z garnkiem… Wszystko dusimy ok 20-30 min. Przyprawy jak kto uważa: czosnek, sól, pieprz, przyprawa taco.

Z papryk odkrawamy górna czesc, którą zachowujemy jako przykrywką. Wydrążamy w środku i nadziewamy przestudzonym farszem. Dopasowywujemy górna część papryki do dolnej i zapiekamy w piekarniku w temp 180-200st ok 15-30 min.

Prezentuje sie pieknie z salatką z rukoli, parmezanu, orzeszków pini i sosu balsamico.

Smacznego.

Inspiracja zaczerpnieta z tureckiej kuchni - w przepisie couscous zamieniony na polentę. 

                                                                                                                                                                                  Pietrasia                                                                         

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz