sobota, 7 lipca 2012

Grillowane trójkąciki z polenty w sosie grzybowym z kurczakiem


150 g polenty
2 piersi z kurczaka
grzyby leśne świeże lub suszone
śmietana
¼ szklanki mleka

Trójkąciki:
Zagotować wodę, dodać polentę i następnie mleko. Gotować na bardzo małym ogniu – ciągle mieszając – aż zgęstnieje – ok. 20 min.
Przełożyć na talerz i zostawić do ostygnięcia. Pokroić w trójkąciki i każdy trójkącik grillować  chwilę.

Kurczak:
Pokrojonego w paski kurczaka przyprawić słodką papryka, ziołami i oliwą z oliwek. Grollować ok. 10 minut aż się zarumieni.

Sos grzybowy:
Wcześniej namoczone w wodzie grzyby (jeśli mamy tylko suszone) podduszamy na maśle, doprawiamy solą i pieprzem i dodajemy śmietanę. Gotujemy chwilkę do lekkiego zgęstnienia śmietany. Wszystko razem prezentuje się tak:


Pietrasia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz