środa, 16 maja 2012

Historia Polskiego chleba w Szkocji

Pieczenie chleba a potem bagietek i bułeczek powstało z czystej potrzeby świeżego pieczywa bez ulepszaczy i dodatków. Pieczywa takie jakie pamietam z polskich piekarni...piękne duże bochenki chleba na zakwasie, chleby pszenne i razowe, chleby z dynią z marchewką ze słonecznikiem...

Nigdy nie sądziłam, że uda mi sie taki zakwasowy chleb z mąki żytniej upiec w warunkach domowch. Wszystko zaczęło sie od pewnego programu TV...i zaczęłam hodować zakwas na mące żytniej a potem odwiedzać sklepy bodowlane :) w poszukiwaniu cegieł :)

poniedziałek, 14 maja 2012

Bagietki



Świeża, chrupiąca bagietka...na już...na rano...żeby taką dostać przez długi czas tworzyłam przepis...dla mnie idealny :)

Bagietki nie francuskie nie polskie...na zaczynie drożdżowym zwanym poolish, który to właśnie polscy piekarze udostepnili piekarzom francuskim. Na mieszance białej polskiej maki typu 450 lub 550 (tortowa lub luksusowa), mąki chlebowej (zawartoć białka wiecej niz 10%) i mąki twardej z pszenicy durum typu 00. Wypróbowany i jak dla mnie Przepis Idealny. Bagietki są delikatne z wilgotnym miąższem i z chrupiąca skórką. Kto próbował może potwierdzić...:)

niedziela, 13 maja 2012

Capri (Campania, Włochy)


Cytrynowa wyspa słońca i błękitu.


Podczas wakacji w Neapolu wybraliśmy się na jednodniowa wycieczkę na Capri.
Zdecydowanie było warto, pomimo, że wyspa jest zatłoczona, zdecydowanie zbyt ‘posh’ i gorąca jak w piekle. Te wszystkie minusy wynagradzają widoki prosto z raju.

Są dwie opcje żeby dotrzeć z Neapolu na Capri, tańsza dłuższa (prom 80min za ok. 11euro) i droższa krótsza (hydrofoil 40min, 17 euro). Zarówno prom (traghetto) jak i hydrofoil wyruszają z tego samego portu w Neapolu i kończą w porcie Marina Grande na Capri. Najlepiej wyruszyć o świcie, zdążycie trochę pozwiedzać zanim upał zacznie dawać z siebie wszystko.

niedziela, 6 maja 2012

Papryki nadziane polentą


Szybkie i lekkostrawne danie. Nie wymaga duzej ilosci skladnikow, w zasadzie można nadziewać czymbadź – tym razem nadzienie mięsne z polentą:

Skladniki:

4 papryki – im wieksze tym więcej sie zmiesci
200g mięsa mielonego
1 cukinia
2 pomidory swieże lub puszkowane
Około poł szklanki polenty
Czosnek
Parmesan
Rukola
Oliwa z oliwek / balsamico
Orzeszki pini

Własnej Roboty Masło z Czosnkiem Niedźwiedzim



Domowe masło jest niezwykle proste i szybkie w wykonaniu, a smak bije gotowe masła na głowę. Dodatkowo domowe masło jest duzo zdrowsze i zawiera tylko to co do niego dodamy bez chemicznych śmieci.
Doprawić je możemy czym dusza zapragnie, moim ulubionym jest masło z odrobiną soli i czosnkiem niedźwiedzim.
Czosnek niedźwiedzi (suszony jest dostepny w sklepach eco, zielarskich lub na stoisku z przyprawami) to skarbnica zdrowotnych substancji odpowiedzialnych przede wszystkim za oczyszczanie organizmu. Dodatkową zaleta i przewagą nad zwykłym czosnkiem jest brak zapachu. 

wtorek, 1 maja 2012

Edynburg oczami Johna Gray’a...

Kazdy z nas nosi w sobie  wspomnienia  ulubionego miejsca ...ktore potrafia w nas tkwic niezmiennie przez bardzo dlugie lata. Dla Johna Gray’a – brytyjskiego artysty malarza – takim miejscem jest magiczny Edynburg. John urodzil sie wlasnie w Szkocji, gdzie spedzil cale dziecinstow az po lata studiow ....John podkresla, ze to byly niezwykle buntownicze lata, pelne szalonych imprez, wspanialych przyjazni, sztuki i eksperymentow...jednym slowem magii.

Matcha Japońska Zielona Herbata


MATCHA to eksluzywna japońska herbata używana do ceremonii parzenia herbaty Chanoyu. Na stoły japońskie zielona herbata trafiła dzieki buddyjskkm mnichom, którzy uczesnticzyli w wyprawie do Chin w okresie Heian (774-1185).
Ceremonia parzenia i picia herbaty wspominana juz była w średniowiecznych religijnych tekstach a oddanie Japońskich mnichów utrzymało popularność picia zielonej herbaty. Mnichom zielona herbata pomagała rozjaśnienić umysł i wytrwać w wielogodzinnych medytacjach.