wtorek, 19 czerwca 2012

Jafra...

   
Jest takie miejsce w starej czesci Ammanu, gdzie czas stanal w miejscu o wiecej niz cala epoke....i tylko od czasu do czasu blipiace telefony komorkowe przypominaja nam o wspolczesnosci.
Jafra jest wspaniala kafejka w tradycyjnym arabskim stylu z bardzo ciekawymi aranzacjami...Zawsze wypelniona owocowym dymem z shishy (fajki wodnej), ktory sie przeplata ze wspanialym aromatem kuchni jordanskiej, zapachem swiezo pazonej kawy oraz gwarem biesiadujacych...

poniedziałek, 18 czerwca 2012

Makaron Serowy

Łatwy, szybki i smakuje niebiańsko...

Makaronu pappardelle / domowy
Świeży szpinak 
Śmietana
French Brie
Blue Silton 
Gorgonzola
Parmezan - garść
Białe wino wytrawne (opcjonalnie)

Sos: Najlepiej w garnku, który nie lubi serów, bo sery uwielbiają się z garnkiem ściskać.
Rozdrabniamy sery, dodajemy pół szklanki białego wina - dolewamy pół śmietanki na początek i szpinak wedle uznania, sery są słone wiec żadne przyprawy już nie są potrzebne.


niedziela, 17 czerwca 2012

Toskania cz.1, Toskańskie przysmaki



Toskania jest jednym z najlepszych miejsc we Włoszech dla kulinarnych odkryć i poszukiwań. Kuchnia Toskańska jest prosta i naturalna i pyszna. Składnikami kuchni toskańskiej są głownie oliwy najlepszego gatunku, pomidory ciepłe od słońca, oliwki, karczochy, szparagi, świeże grzyby jak również rodzime wyjątkowe gatunki mięs np wołowina pochodząca z bydła rasy Chianina. 
Nie mogę nie wspomnieć o chlebie, który jest podawany do każdego posiłku :) oraz o serach np pecorino. Pecorino jest produkowany głownie w Sardynii, jak również w regionie Lazio i w Toskańskim regionie Grosseto.

No i oczywiście makarony domowego wyrobu jak np Pici. Makaron typowy dla prowincji Siena, przypominający spaghetti lecz jest grubszy i robiony tylko z wody i mąki.

Typowe toskańskie dolci to Panforte, Cavalluci, Ricciarelli.

Panforte to sięgający 13 wieku włoski deser, zwany inaczej chlebkiem z owocami lub ciastem owocowym. Składnikami bowiem są suszone owoce, orzechy, miód oraz mąka i przyprawy.

Błogi dzień nad Lago Bracciano (Lazio, Włochy)

Lago Bracciano
Wulkaniczne jezioro Bracciano  położone jest wśród malowniczych pagórków 20 km na północ od Rzymu. Jest to wspaniałą miejscówką  żeby  odpocząć od zatłoczonych plaż i zgiełku Rzymu. Zarówno w miasteczku Bracciano jak i nad jeziorem widać było tylko garstkę turystów. Dzięki temu można było się napawać cisza, pięknymi widokami i pysznym jedzeniem.

wtorek, 12 czerwca 2012

Dekadencja (mała) na talerzu...Makaron Czekoladowy

 
Jeśli myślisz o daniu, które nie tylko zaskoczy i powali z nóg Twoich gości...ale również naruszy wszelkie tabu polaczń smakowych. To ta potrawa jest idealna i bardzo prosta w przygotowaniu...


Wystarczy tylko połączyć składniki, w proporcjach według własnego uznania:
  • Ugotowany Makaron Czekoladowy - najlepszy jest z Hotel Chocolat
  • Serek mascarpone
  • Łosoś wędzony
  • Lięcie Bazyli
  • Parmezan do posypania
Jako starter pasują klasyczne antipasti....


  AMR