czwartek, 12 września 2013

Sernik z masą krówkową




Ciekawa odmiana sernika. Smakuje trochę jak prawdziwy sernik, trochę jak banoffee a trochę jak po prostu krówka toffee.  A kto jeszcze nie próbował masy kajmakowej pokocha ja na pewno. Jest pycha, ale warto pomyśleć o wersji light:)

Składniki

500 g twarogu
250 g serka mascarpone
2/3 szklanki cukru / lub 2 łyżeczki stewii
4 jajka
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 puszka masy kajmakowej (masa karmelowa)
120 g ciastek digestive
50 g masła
Truskawki

Spód blachy wykładamy pokruszonymi ciasteczkami wymieszanymi z roztopionym masłem. 

Przygotowanie masy serowej zaczynamy od ubicia jajek z cukrem (lub stewą), delikatnie dodajemy twaróg (wcześniej zmiksowany) i mascarpone, masa musi być delikatna i wszystkie grudki sera dobrze rozbite. Dodajemy mąkę ziemniaczana i mieszamy. Więcej maki sprawi ze sernik będzie zbity. (raz mi się tak udało i nie było pysznie).

Teraz powstrzymując się od oblizywania łyżki dzielimy masę serowa na pół i do jednej części dodajemy pół puszki masy korówkowej.




Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 170ºC. 

Na spód ciasteczkowy wylewamy tylko masę kajmakową i pieczemy przez 30 min w temp 150ºC. Następnie na podpieczoną część delikatnie wykładamy białą masę serową. Całość pieczemy 45 – 60 min. 

Po wystudzeniu, kto nie zjadł drugiej części masy z puszki może wyłożyć ją na ciasto i udekorować owocami. 



Inspiracja z ‘Moje Wypieki’

Pietrasia

1 komentarz:

  1. Tak, zdecydowanie wersja light :) bo takie pyszności to zasłodzić potrafią:)

    OdpowiedzUsuń