poniedziałek, 7 lipca 2014

Bacalhau com Natas - Dorsz po portugalsku II


Bacalhau com Natas to suszony dorsz w śmietanie, a właściwie bechamelowym sosie. Podobnie jak bacalhau a bras, jest to jeden z najpopularniejszych portugalskich sposobów na tę rybę. Danie jest raczej ciężkie jak na upał, nie miałam więc okazji spróbować go podczas wakacji. Wynagrodził mi to mój brazylijski kumpel, który przyrządził mi bacalhau com natas, takie jakie pamiętał z rodzinnego domu. Było przepyszne!

Odtworzyłam wczoraj ten przepis i oto rezultat!



Składniki

400 g suszonego dorsza (można zastąpić świeżym)
1 kg ziemniaków
2 cebule (średnie)
3 ząbki czosnku
40 g masła
40 g mąki
250 ml mleka
250 ml śmietany
olej
oliwa
sól i pieprz
gałka muszkatołowa
cytryna
bułka tarta
ser żółty

Dorsza trzeba namoczyć dzień wcześniej i wymienić kilka razy wodę, żeby wypłukać nadmiar soli. Następnie zalewamy go 500 ml wody i gotujemy przez 3 minuty. Następnie odsączamy papierowym ręcznikiem, obieramy ze skóry i rozrywamy rękoma na małe kawałeczki. Wodę od gotowania należy zachować.

Ziemniaki obieramy  i kroimy w kostkę. Smażymy w rozgrzanym oleju do zbrązowienia (jak frytki) i odsączamy papierowym ręcznikiem z nadmiaru tłuszczu. Solimy i odstawiamy.

Cebule kroimy w półksiężyce i podsmażamy na oliwie razem z posiekanym czosnkiem. Do zeszklonej cebuli dodajemy rybę i trzymamy na ogniu przez ok. 4 minuty. Wyłączamy gaz, mieszamy wszystko razem z ziemniakami i odstawiamy.

Ostatnim krokiem jest przygotowanie sosu bechamelowego z rybną nutką. W garnku roztapiamy masło, dodajemy mąkę i mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Od tego momentu zmniejszamy gaz i mieszamy po dnie cały czas. Stopniowo wlewamy 100 ml wody, w której gotował się dorsz. Po chwili wlewamy mleko i śmietanę. Cały czas mieszając czekamy aż sos się zagotuje i zacznie gęstnieć. Przyprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową (ok. 1 czubatej łyżeczki) i dodajemy trochę soku z cytryny. 

Do natłuszczonego naczynia wkładamy bacalhau z ziemniakami, mieszamy z większością sosu i równo rozkładamy. Na wierzch wylewamy resztę sosu, posypujemy lekko bułką tartą i tartym żółtym serem. Pieczemy w 180 stopniach Celsjusza przez 20-30 minut. Ponieważ danie jest bardzo syte, serwujemy z lekką sałatką. 

Bacalhau com Natas
 Fasola

4 komentarze:

  1. świeży dorsz bałtycki się do tego nada czy może będę miał jakieś problemy z przygotowaniem?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też się nada. Konsystencja i smak będą odrobinę inne, ale nadal wyjdzie pycha.

      Usuń
  2. Witam, czy ziemniaki należy wcześniej lekko podgotować?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie, trzeba je usmażyć surowe jak frytki. Pozdrawiam

      Usuń